Het recept voor zoute haring

5 februari 2024


Wanneer op carnavalsdinsdag de klok twaalf maal slaat, worden de maskers afgezet en behoort het carnaval weer tot het verleden. Volgens de kerkelijke kalender is het dan Aswoensdag, de dag die van oudsher het begin van de 40-dagentijd op weg naar Pasen markeert. Een tijd van vasten en bezinning: om ruimte te maken voor nieuwe mogelijkheden in onze relatie tot God, de naaste en onszelf.
Volgens oud gebruik halen wij Rooms-katholieken dan het zogenaamde 'askruisje' dat door de priester met as van de oude palmtakken op ons voorhoofd wordt getekend. Dit ten teken dat onze zonden zijn vergeven en als herinnering aan de betrekkelijkheid van het leven: 'Uit as ben je ontstaan en tot as zul je wederkeren'.
De traditionele maaltijd op Aswoensdag is een zoute haring. Jammer genoeg zijn er steeds minder carnavalisten die de kunst van het haring inleggen beheersen en daarom noodgedwongen genoegen nemen met een maatje of een rolmops. Zonde, want wat smaakt er nou beter dan een echte zoute haring volgens Limburgs recept?
Speciaal voor hen die niet terugschrikken voor 'vieze' handen en een oude traditie opnieuw leven willen inblazen, vindt U op deze pagina de bereidingswijze van deze lekkernij. Stap voor stap en aan de hand van duidelijke foto's!
Veel plezier tijdens de drie dolle dagen en smakelijk eten op Aswoensdag!!

Benodigdheden:

Inlegharingen
Rode en witte uien
Witte azijn

Kruiden per 10 haringen:

  • 1 theelepel korianderzaad
  • 10 peperkorrels
  • 4 kleine Spaanse pepertjes
  • 3 laurierbladeren
  • 5 kruidnagels
  • ½ theelepel inmaakkruiden

Snijd de kop direct achter de kieuwen af...


Snijd de buik van voren tot achteren open...


Verwijder de ingewanden...


Vergeet vooral het darmkanaal niet...


Verwijder het onderste gedeelte van de buik inclusief de anus...


Maak nu een diepe snee in de rug van de haring...


Het vel laat zich nu gemakkelijk afstropen...


Trek de rugvin los...


Verwijder ook aan deze kant het vel...


De haring is nu schoon. Was hem grondig totdat het water helder blijft en leg hem vervolgens 12 uur in schoon water. Ververs dit regelmatig want anders is de vis véél te zout en niet te eten...


12 uur later: De rode en witte uien liggen gereed...


Het kruidenmengsel: peperkorrels, spaanse pepertjes, kruidnagels, laurierbladeren, koriander en inmaakkruiden...


Leg op de bodem van een ketel een aantal in ringen gesneden uien (rood en wit) en strooi hier de benodigde kruiden overheen...
Leg hierop de haringen: naast elkaar en met de rug naar boven...


Dek de vissen af met een nieuwe laag in ringen gesneden uien en strooi hier opnieuw de benodigde kruiden overheen! Hierop volgt weer een laag haring. Ga zo door totdat alle haringen in de ketel liggen en dek het geheel af met een laatste laag uien...

Als alle haringen, voorzien van kruiden en uien, in de ketel liggen mengt U witte azijn en water in een verhouding van 1:1 Giet dit mengsel over de haringen en zorg ervoor dat alles is ondergedompeld. Na 48 uur zijn de haringen voldoende op smaak om geconsumeerd te worden.
Maar, hoe langer ze liggen, hoe beter ze smaken!!

Klik hier om terug te keren naar het foto-overzicht
 

© 2009 W. Leunissen